M A T S A L U M E S I

Laen meemaagiat…

Tühista laadimine

Mõdu- jook, mida viikingid pidasid jumalate joogiks

Mõdu- jook, mida viikingid pidasid jumalate joogiks

Klassikaline mõdu (5 liitrit)

Vaja läheb:

  • 1,5–2 kg puhast mett (soovitavalt mahedat, nt suvine lillemesi)

  • 4 liitrit vett

  • 1 sidruni mahl ja koor (soovi korral)*

  • 1 tl kuivatatud humalat (soovi korral, annab mõrkjust)*

  • Veini- või õllepärmi (tavaline pagaripärm ei sobi – maitse jääb halb)

  • Käärimisnõu koos vesilukuga

Valmistamine:

  1. Kuumuta vesi ~70 °C-ni (ära keeda, et mee väärtus ei kaoks).

  2. Lisa mesi ja sega kuni lahustumiseni.

  3. Jahuta segu 20–25 °C juurde.

  4. Lisa sidrunimahl, riivitud koor ja humal (kui soovid).

  5. Lisa eelnevalt äratatud veinipärm.

    👉 Veinipärm “äratatakse nii”:

    1. Võta väike kogus sooja vett (ca 25–30 °C, mitte üle 35 °C, muidu pärm sureb).

    2. Sega sinna hulka veidi suhkrut või mett (toiduks pärmile).

    3. Lisa kuivpärm ja lase seista 10–15 minutit, kuni pinnale tekib vahune kiht ja segu hakkab kergelt mullitama. Alles siis lisatakse see aktiivne pärmisegu suuremasse meejooki/käärimisnõusse.

  6. Pane segu kääritusnõusse, paigalda vesilukk ja jäta sooja (18–22 °C) ~2–4 nädalaks.

  7. Kui käärimine on lõppenud (mullitamist enam pole), villi jook pudelitesse.

  8. Lase vähemalt 1–2 kuud jahedas laagerduda – maitse muutub ühtlasemaks ja pehmemaks.

Tulemus: kerge ja õrnalt kihisev, 8–12% alkoholi sisaldav jook.

*Tarbi alkoholi mõõdukalt!

Lisa kommentaar