Mesi on üks looduslikumaid ja hinnatumaid toiduaineid, kuid kahjuks liigub turul ka palju võltsitud või lahjendatud mett. Et tarbija oskaks teha teadlikumaid valikuid, jagame praktilisi nippe, kuidas eristada päris mett kunstlikust.
1. Koostis ja silt
Päris mesi: Eelista mett, mis on korrektselt märgistatud ja sildil on olemas kontaktandmed.
Võltsmesi: Sageli on pakendil kirjas “mesi ja siirup”, “mee segu” või puudub päritolumaa. Kui koostises on suhkrusiirup või glükoosisiirup, ei ole tegemist puhta meega.
2. Kristalliseerumine
Päris mesi: Ajapikku mesi kristalliseerub ehk suhkrustub – see on loomulik protsess, mis ei vähenda mee kvaliteeti. Kristallid võivad olla peened või suuremad, sõltuvalt taimedest.
Võltsmesi: Jääb sageli pikalt vedelaks, sest see sisaldab lisatud suhkrusiirupeid või on liigse kuumutamise tõttu oma loomuliku omaduse kaotanud.
3. Aroom ja maitse
Päris mesi: Omab iseloomulikku lõhna ja maitset, mis võib varieeruda sõltuvalt taimestikust (nt pärna-, kanarbiku- või rapsimaitse). Maitses on sügavus ja mitmekihilisus.
Võltsmesi: On ühtlase, sageli liiga magusa maitsega, meenutab pigem suhkrusiirupit. Lõhn on nõrk või puudub üldse.
4. Viskoossus ja niitide test
Päris mesi: Päris mesi voolab lusikalt aeglaselt ja venib “niidina”.
Võltsmesi: Võltsmesi ei veni, vaid tilgub.
5. Vesi ja lahustumine
Päris mesi: Kui lasta tilk vett täis klaasi kukkuda, vajub mesi põhja ja hakkab aeglaselt lahustuma.
Võltsmesi: Lahustub kohe ühtlaselt veega segunedes, sest sisaldab palju lisatud suhkrut või siirupit.
6. Usaldusväärne ostukoht
Kõige kindlam viis päris mett saada on osta otse mesiniku käest või tuntud brändilt, kellel on kvaliteedisertifikaadid ja läbipaistev tootmisprotsess.
Kokkuvõtteks
Päris mesi ei ole lihtsalt magusaine, vaid tervislik ja looduslik toode, mis sisaldab vitamiine, mineraale ja antioksüdante. Kui mesi on liiga odav, liiga ühtlane või ei näita mingeid loomulikke muutusi aja jooksul, tasub olla ettevaatlik.
👉 Valides kohaliku mesiniku mett, toetad nii ausat tööd kui ka saad kindla teadmise, et sinu lauale jõuab ehtne looduslik maius.
Kuidas ära tunda päris mett ja võltsitud mett?
Mesi on üks looduslikumaid ja hinnatumaid toiduaineid, kuid kahjuks liigub turul ka palju võltsitud või lahjendatud mett. Et tarbija oskaks teha teadlikumaid valikuid, jagame praktilisi nippe, kuidas eristada päris mett kunstlikust.
1. Koostis ja silt
Päris mesi: Eelista mett, mis on korrektselt märgistatud ja sildil on olemas kontaktandmed.
Võltsmesi: Sageli on pakendil kirjas “mesi ja siirup”, “mee segu” või puudub päritolumaa. Kui koostises on suhkrusiirup või glükoosisiirup, ei ole tegemist puhta meega.
2. Kristalliseerumine
Päris mesi: Ajapikku mesi kristalliseerub ehk suhkrustub – see on loomulik protsess, mis ei vähenda mee kvaliteeti. Kristallid võivad olla peened või suuremad, sõltuvalt taimedest.
Võltsmesi: Jääb sageli pikalt vedelaks, sest see sisaldab lisatud suhkrusiirupeid või on liigse kuumutamise tõttu oma loomuliku omaduse kaotanud.
3. Aroom ja maitse
Päris mesi: Omab iseloomulikku lõhna ja maitset, mis võib varieeruda sõltuvalt taimestikust (nt pärna-, kanarbiku- või rapsimaitse). Maitses on sügavus ja mitmekihilisus.
Võltsmesi: On ühtlase, sageli liiga magusa maitsega, meenutab pigem suhkrusiirupit. Lõhn on nõrk või puudub üldse.
4. Viskoossus ja niitide test
Päris mesi: Päris mesi voolab lusikalt aeglaselt ja venib “niidina”.
Võltsmesi: Võltsmesi ei veni, vaid tilgub.
5. Vesi ja lahustumine
Päris mesi: Kui lasta tilk vett täis klaasi kukkuda, vajub mesi põhja ja hakkab aeglaselt lahustuma.
Võltsmesi: Lahustub kohe ühtlaselt veega segunedes, sest sisaldab palju lisatud suhkrut või siirupit.
6. Usaldusväärne ostukoht
Kõige kindlam viis päris mett saada on osta otse mesiniku käest või tuntud brändilt, kellel on kvaliteedisertifikaadid ja läbipaistev tootmisprotsess.
Kokkuvõtteks
Päris mesi ei ole lihtsalt magusaine, vaid tervislik ja looduslik toode, mis sisaldab vitamiine, mineraale ja antioksüdante. Kui mesi on liiga odav, liiga ühtlane või ei näita mingeid loomulikke muutusi aja jooksul, tasub olla ettevaatlik.
👉 Valides kohaliku mesiniku mett, toetad nii ausat tööd kui ka saad kindla teadmise, et sinu lauale jõuab ehtne looduslik maius.
Viimased postitused
Kalender
Arhiiv